Posted in:
By Yuni Aisyah 23 comments

5 cara mendapatkan idea untuk menghasilkan entry yang HEBAT!!

Dear readers,

Asslamualaikum, moga anda semua dalam keadaan baik hendaknya. Hari ini aku ingin berkongsi sedikit tips untuk menghasilkan entry yang hebat. Bagaimanakah caranya?? Sila rujuk tips dibawah :

1. Perlu rajin membaca. Pada sesiapa yang tak rajin membaca tu kena rajin-rajinkan. Dari membaca kita boleh mendapat lebih pengetahuan dan mengasah skill penulisan kita. "Datuk A. Samad Said berkata untuk menjadi penulis yang baik adalah perlu rajin membaca. Membaca..membaca..dan membaca baru setelah itu menulis."

2. Rajin-rajin belek artikel-artikel yang menarik. Mana tau dari situ idea tiba-tiba ada.

3. Buka mata dan minda kamu. Lihat perkara-perkara yang berlaku disekitar kamu. Mungkin melalui pengalaman yang kita ada dan orang-orang disekeliling dapat menerbitkan idea yang hebat dalam menghasilkan entry. Percayalah pengalaman adalah guru terbaik kita.

4. Bila idea dah dapat tak boleh main tibai tulis dengan pemikiran kita sahaja, takut lain pulak jadinya. Kena selidiki dahulu dan analisis idea tersebut dengan mencari sebanyak mana maklumat yang sama dengan idea kita. Mencari maklumat tak bermaksud copy and paste ok..!! Mencari maklumat perlu supaya entry kita nanti tak tersasar dari landasan asalnya.

5.Selesai mendapat segala maklumat tentang idea hebat tersebut. Garapkan mengikut kreativiti penulisan dan idea yang kamu ada.



Inilah cara yang aku praktikkan dalam menghasilkan entry di blog. Mungkin melalui perkongsian ini dapat memberi inspirasi pada kawan-kawan dalam menghasilkan entry yang baik. Selamat berkarya..^_^


Suke Entry Ini?

23 Comments
Fb Comments

23 comments:

  1. nice info .
    thank you
    =)

    ReplyDelete
  2. wow! rajin ek wat research sume.. tiba2 terasa apa yang mas selalu post kat blog selama ni mcm tah pape..huhu..kene improve lagi nih! thanks for this info! =)

    ReplyDelete
  3. Good job my sister....!!nice tip...^^

    ReplyDelete
  4. ika setuju dengan perkongsian yuni ni.. jadi seorang blogger kena lah ambil tahu perkembangan semasa, di samping kena rajin membaca dan mengkaji apa yg berlaku di sekeliling kita =)

    ReplyDelete
  5. Trima kasih yuni atas perkongsian yg bermakna ni. Betul tu, menulis baik novelcerpen, sajak mahupun entry kat blog tak boleh semberono jer. Kena dilandaskan kpd fakta dan hujah yg pastinya melalui pengalaman dan pengetahuan.

    Singgah sebelum balik kg, cuti seminggu, maknanya seminggulah saya kt kelantan,

    ReplyDelete
  6. cara yg terbaik sekali

    yg penting

    berkarya ikut kemampuan sendiri

    jangan copy gaya org kan

    selamat berbloging

    =_=

    ReplyDelete
  7. tips yg bgs...wlupun sy rjn jga mmbca, ttpi penulisan sgtlah lemah..

    ReplyDelete
  8. errr...cara nak kaya dgn nuffnang tak de ke....ahakz....mata duitan plak den ni....

    ReplyDelete
  9. nice..:) sharing is caring

    ReplyDelete
  10. nice blog..huhu
    salam kenal dari yna..

    ReplyDelete
  11. ieqa : same2 ieqa..hehe

    shameel : betul tu..mesti shameel pon praktikkan perkara yg sama sbb tu entry shameel sume gempak n hebat..:)

    slmt bercuti shameel..

    mr.syazwan : btol2....setiap org lain caranya..

    ReplyDelete
  12. jeBAteja : ingt nak kaya aje..mate duitan betol..:P

    Aesya : ape yg berguna itulah dikongsi..:)

    cikin : samae2..:)

    yna : than yna..salam kenal juga...:)

    ReplyDelete
  13. wani suka no 3 ! hehe , thnx kak :) wani tak praktikkan sangat pun :P

    ReplyDelete
  14. aku suka berkarya walaupun tak berseni.hahaha.. bagi aku merapu itu karya.. :P

    ReplyDelete
  15. stuju, not juz copy & paste.. tp selidik & publish ^^

    latest en3: ~ tolong ingatkan aku ~

    ReplyDelete
  16. Rush D : thanx kawan..hehe

    Amoi MiyasYa : ada masa praktikkan la..x rugi pon..:)

    tapak kaki : ak nak gak skali skala wat entry merapu tp cam x sesuai jerk..ehhehe

    caliph : yer btol tu caliph..

    ReplyDelete
  17. owhh macam tu...ok2..nnti dah cuba..hehe

    ReplyDelete
  18. nur hafiza : cube jgn x cube..all da best..:)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan kata-kata semangat anda..^_^